Artiesten - Marie-Louise Langlais

Marie-Louise Jaquet, geboren in 1943 te Casablanco in Marokko begon al op zeer jonge leeftijd met pianostudie. Na algemene vorming en een licentiaat rechten (1965) ontdekte zij het orgel en kwam bij Jean Langlais in de klas van de Schola Cantorum. In 1969 behaalde ze haar graad in de musicologie aan de Sorbonne en het diploma virtuositeit voor orgel en improvisatie aan de Schola Cantorum (1969). Ze werd organiste van het Silbermannorgel in Mulhouse en docente aan het Conservatorium te Marseille (1974). 
Na haar huwelijk met Jean Langlais in 1979 werd ze zijn assistente aan het orgel van de Ste.-Clotilde in Parijs. In 1985 werd ze benoemd tot docente voor orgel en improvisatie aan de Schola Cantorum en in 1988 aan het 'Conservatoire Supérieur de Paris-CNR', een post die ze nog steeds bekleedt.
In 1992 kreeg ze het doctoraat musicologie aan de Sorbonne met een these over het leven en de werken van Jean Langlais, uitgegeven bij Editions Combre in 1995 onder de titel 'Ombre et Lumière - Jean Langlais (1907-1991)' een boek dat in 1999 werd bekroond met de prijs van 'l'Institut de France'.
Marie-Louise Langlais maakte talloze concerttournees door Europa en Amerika, nam deel aan de jury bij internationale concoursen, gaf conferenties en masterclasses. Ze maakte opnamen voor Arion, Festivo, Koch, Lyrinx, Motette en Solstice.
Regelmatig geeft ze concerten met Sylvie Mallet in programma's met werken voor twee orgels en twee organisten op hetzelfde orgel. 
Sylvie Mallet werd geboren in Bathurst (Gambia) in 1962. Na studie op piano, orgel en clavecimbel aan het Conservatorium in Angoulême en Bordeaux kreeg ze het diploma voor virtuositeit orgel in de klas van Marie-Louise Langlais. Voor perfectie nam ze deel aan stages bij François-Henri Houbart, Francis Chapelet en François Espinasse. Ze doceert orgel en piano aan het 'Conservatoire Supérieur de Paris-CNR' en bespeelt sedert 1994 het koororgel in de Ste.-Clotilde te Parijs.

Copyright © 2021 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia