Artiesten - Louis-Claude Daquin

Een vroegrijp kind was Louis-Claude Daquin, hij werd reeds op zesjarige leeftijd door Lodewijk XIV geprezen en dirigeerde een Beatus Vir, een eigen compositie voor groot koor en orkest toen hij acht jaar was.
Als organist bekleedde hij verschillende functies te Parijs: in 1704 als vervanger van Marin de la Guerre in de Sainte-Chapelle, in 1706 als organist van de Petit St. Antoine, de St. Paul in 1727, de Cordeliers in 1732, de Chapelle Royale in 1739 en de Notre-Dame in 1755.
"Een vaste en zekere precisie in het hoogste tempo van spelen. Hetgeen hij bezit boven alle virtuozen is de perfecte gelijkheid van zijn twee handen", aldus Fontenay.
De invloed van zijn leraren, Louis Marchand en Nicolas Bernier, gecombineerd met zijn grote vaardigheid voor orgelspel en improvisatie maakten het Daquin mogelijk een geheel eigen stijl te ontwikkelen.
Hij heeft kunnen ingaan tegen de slechte heersende smaak. "...men verandert telkens van smaak... alleen Daquin heeft de moed weerstand te bieden tegen deze stroom: hij heeft altijd de grandeur en elegantie die bij het orgel horen weten te behouden...", zo zei Jean-Philippe Rameau.
Hij heeft zijn 1e Livre de Pièces pour Clavecin nagelaten, één van de beste uit de Franse school, terwijl zijn Nouveau Livre de Noëls pour orgue et le Clavecin het klassieke voorbeeld in dit genre is gebleven. 

Copyright © 2021 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia