Artiesten - Jean-Paul Imbert

Geboren in 1942 te Clermont-Ferrand studeerde hij daar piano en orgel. Hierna kreeg hij les van respectievelijk Pierre Cochereau en Jean Guillou, wiens assistent hij van 1971 tot 1993 was op het grote orgel van de St-Eustache. 
Sinds 1997 is hij hoofdorganist van de Basilique Notre-Dame du Perpétuel Secours in Parijs, en vanaf 1993 van de beroemde Notre-Dame des Neiges. Hier organiseert hij elk jaar een concertserie waarvoor de grootste organisten uit de gehele wereld spelen. Eveneens organiseert hij stages voor beginners en voor gevorderden, waaraan studenten van verschillende scholen en nationaliteiten deelnemen. 
Als docent aan de Schola Cantorum in Parijs, geeft hij regelmatig masterclasses in het buitenland (met name in Duitsland: de kathedraal van Ratzeburg, Bad Rippoldsau in het Zwarte Woud, de Basiliek van Kevelaer). Hij is ook gastdocent geweest van de Gnessinacademie in Moskou. 
Hij geeft soloconcerten in alle landen van Europa, in de Verenigde Staten en Canada, en heeft deelgenomen aan de meest gerenommeerde festivals: Chartres, Radio-France, Ravenna, Turijn, Ragusa, Cambridge, Roquevaire, Bordeaux en Moskou. 
Zijn opnamen op de orgels van de St-Eustache en de Tonhalle in Zürich, op de Cavaillé-Coll-orgels van de St-Etienne in Caen en de St-Sernin in Toulouse, en op het orgel van de Alpe d’Huez, hebben hem niet alleen uiterst lovende kritieken, maar ook de Grand Prix van de Académie Charles Cros opgeleverd. Dat geldt ook voor de concerten voor orgel met fluit, trompet, cello en sopraan met de grote solisten die hij regelmatig in een duo begeleidt en voor wie hij enkele arrangementen en nieuwe werken heeft geschreven.
In 2004 is hij tot Chevalier des Arts en Lettres benoemd door de Franse minister voor cultuur. Als geestdriftig vertolker van Bach en de Romantiek, beschikt hij over een breed repertoire, dat hij telkens weer levendig en kleurrijk weet te interpreteren.
 

Copyright © 2021 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia